Cómo varía la dieta de la perdiz roja a lo largo del año

Portugal-Baranda y otros investigadores analizaron las muestras fecales de perdiz roja durante el otoño, invierno y primavera, utilizando la técnica de metabarcodificación de ADN (que se explicará en una entrada específica de este blog), que permite identificar las plantas consumidas.

Y comprobaron que la dieta de las perdices era muy diversa. Consistía  principalmente en cereales, "malas" hierbas y leguminosas. El género más consumido fue Hordeum, seguido de Lolium, Papaver, Medicago y Avena

La composición de la dieta varió significativamente entre estaciones, con una mayor proporción de plantas cultivadas (> 25%) consumidas durante el otoño y el invierno. Durante el periodo de siembra de los cereales, las plantas cultivadas podrían consumirse como semillas (recién sembradas), que a menudo están recubiertas de pesticidas (semillas blindadas) y podrían representar un riesgo importante

En primavera, antes de la cría, la dieta se compone sobre todo de "malas" hierbas. Las plantas del género Papaver podrían consumirse con fines antiparasitarios y como fuente de antioxidantes y carotenoides para aumentar la coloración ornamental, especialmente durante el emparejamiento y la puesta. 

Los autores subrayan la importancia de mantener paisajes agrícolas heterogéneos con barbechos y márgenes de campos como fuentes de "malas" hierbas para contribuir a la conservación de las perdices.

Imagen: Pierre Dalous. Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

REFERENCIA:

Portugal-Baranda, T., Mougeot, F., Ortiz-Santaliestra, M.E. et al. 2024. Metabarcoding reveals seasonal variations in the consumption of crops and weeds by wild Red-legged Partridge Alectoris rufaJ Ornithol 165, 485–498. https://doi.org/10.1007/s10336-023-02118-z


ENGLISH VERSION:

Portugal-Baranda and other researchers analysed red-legged partridge faecal samples during autumn, winter and spring, using the DNA metabarcoding technique (to be explained in a specific post in this blog), which allows the identification of the plants consumed.

And they found that the diet of the partridges was very varied. It consisted mainly of cereals, weeds and legumes. The most consumed genus was Hordeum, followed by Lolium, Papaver, Medicago and Avena. 

Diet composition varied significantly between seasons, with a higher proportion of cultivated plants (> 25%) consumed during autumn and winter. During the cereal sowing period, cultivated plants could be consumed as (freshly sown) seeds, which are often coated with pesticides (armoured seeds) and could represent a significant risk. 

In spring, before breeding, the diet consists mainly of "weeds". Plants of the genus Papaver could be consumed for anti-parasitic purposes and as a source of antioxidants and carotenoids to improve ornamental colouration, especially during mating and laying. 

The authors stress the importance of maintaining heterogeneous agricultural landscapes with fallow land and field margins as sources of weeds to contribute to partridge conservation.


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